De”deal” MXGP

De afgelopen week was er weer veel beroering binnen de Valkenswaardse politiek: in het ED werd twee dagen op rij uitgebreid bericht over een deal die wethouder Geldens namens het college van B&W heeft gesloten met de organisatie van de MXGP in maart 2019.

In reactie op vragen hierover van de journaliste heb ik, als fractievoorzitter, duidelijk stelling genomen. Wellicht heel direct, maar volledig conform ons verkiezingsprogramma en onze opstelling ten aanzien van de bestuurlijke integriteit binnen onze gemeente sinds ons aantreden in maart 2018.

In ons programma “aan de slag voor Valkenswaard”, aangenomen door de ALV in september 2017, spreken wij ons, als Valkenswaardse VVD, uit voor zowel een dienstbare als een transparante gemeente. De zogenaamde deal die wethouder Geldens in maart sloot werd ons, als raadsleden, pas in september, via de krant, duidelijk. Nu hoeft het college de raad echt niet proactief in te lichten over elke vergunning die verleend wordt, zelfs niet per se als een geschil bij de bestuursrechter wordt behandeld, maar een volledig nieuw verzonnen oplossing, waarbij een derde partij WeDommelen (voorheen de Wijkraad Dommelen) zonder medeweten en overleg betrokken werd, had toch wel gemeld mogen worden. De transparantie is hierin niet alleen ver te zoeken, maar afwezig, door nalatigheid van het college.

Vlak na de start van deze nieuwgekozen gemeenteraad werden wij geconfronteerd met de bevindingen van de commissie de Cloe. Hierin werden ook wat aanbevelingen gedaan met betrekking tot de bestuurlijke integriteit in Valkenswaard, zoals het aanstellen van een vaste integriteitcommissie en het aanstellen van de interne (gedrags)regels. Pas na veel uitstel en aandringen kwam burgemeester met een voorstel hierover. Aangezien het niet meer was dan een kleine taalkundige aanpassing van de al bestaande gedragsregels voor raadsleden, heeft de Valkenswaardse VVD tegen het voorstel gestemd en ook aangegeven dat er eerst een onderzoek gedaan moet worden naar de bestuurlijke integriteit alvorens met een gedegen gedragscode te komen. Dit mocht van ons via een externe commissie, maar ook via een raadsenquête.

Op het moment dat er weer een rare zaak boven water kwam, in dit geval de deal van wethouder Geldens, namens het college, hebben wij niets anders gedaan dan de gekozen lijn vastgehouden en meteen genoemd dat een onderzoek naar de bestuurlijke integriteit voor de hand ligt.

Eerder dit jaar meldde mijn collega, Sieka van Vlerken, dat ze van iemand in vertrouwen informatie over handelingen van een wethouder had gekregen, welke handelingen wel eens strijdig met de integriteit zouden kunnen zijn. Na onderling overleg was het besluit dat Sieka een melding zou gaan maken bij burgemeester Ederveen. Zowel de bron als de informatie hebben wij, omwille van de vertrouwelijkheid, niet besproken. Na plaatsing van de artikelen (en een reminder van Sieka van Vlerken richting onze burgemeester) werd duidelijk dat de melding hetzelfde feit betrof.

De timing van de reactie richting mijn fractiecollega durf ik wel opmerkelijk te noemen, daags na de verslaggeving in het ED. Tijdens de extra presidiumvergadering, de maandag na de betreffende artikelen, bijeen geroepen om de deal te bespreken, maakte burgemeester Ederveen pas bekend dat er een integriteitsmelding aangaande de zaak was gedaan en dat hij eigenlijk van plan was dit te vertellen tijdens de geplande themabijeenkomst in oktober. Niet heel erg proactief en ook hier is de transparantie weer ver te zoeken.

Voor de Valkenswaardse VVD staat niet per definitie vast dat de wijze van afwikkeling van de melding afdoende gaat blijken. We weten niet welke vraagstelling burgemeester Ederveen heeft gebruikt, ook niet weke informatie bekend was, laat staan hoe het in de procedure is afgewerkt. Het maakt nogal verschil of dit in een administratieve toets met een basischecklist is gedaan of dat iemand daadwerkelijk (alle) feiten heeft beoordeeld. Inmiddels heeft een collega-fractievoorzitter de informatie over proces en inhoud opgevraagd bij burgemeester Ederveen; hij voelde blijkbaar niet de noodzaak om dat uit zichzelf, proactief en transparant, te doen.

Tijdens de komende raadsvergadering zullen er nog vele vragen beantwoord moeten worden door het college, de VVD heeft in ieder geval nog heel veel vragen


Rikkert Visser, fractievoorzitter

De Valkenswaardse VVD