Alweer 5 ton onvoorzien…..

Voor de komende raads- en commissievergadering staan er in Valkenswaard twee pikante onderwerpen op het programma. En om twee redenen pikant, want het betreft achterstallig onderhoud op sportpark ’t Heike, waar al talloze malen aandacht voor gevraagd is en de opstallen op het Eurocircuit waar al jarenlang debat over is. Maar ook opmerkelijk omdat er € 500.000,- voor die twee dossiers wordt gevraagd die beiden onvoorzien zijn. Ze gaan gefinancierd worden “uit de bandbreedte”. Bandbreedte is een ander woord voor: we zien wel waar het schip strandt bij de jaarcijfers en hoeveel we dan in totaal tekort komen.

Het zal in ieder geval een geanimeerd debat gaan opleveren. Hoe kan het dat de kosten voor renovatie en onderhoud onvoorzien zijn? Als je iets neerzet, weet jedat het een bepaalde levensduur heeft, dus tref je daar een voorziening voor, je schrijft af of reserveert. Het kan in ieder geval nooit een verrassing zijn, behalve in Valkenswaard, waar zekere gebeurtenissen de laatste 10 jaar steeds als een surprise gepresenteerd worden.

De opstallen op het Eurocircuit brengen ook een extra aandachtspunt mee: de toekomst van het circuit is allerminst zeker; er is nog geen nieuw bestemmingsplan.  Dus het lijkt niet logisch om vooruitlopend op de uitkomst enkele tonnen te spenderen aan iets dat enerzijds nodig is, maar anderzijds wellicht een overbodige uitgave gaat blijken.

Voor wat betreft ’t Heike zullen een aantal partijen in de Valkenswaardse raad in een akelige spagaat terecht komen. SvV, bijvoorbeeld, stemt structureel tegen alle voorstellen waar geen financiële dekking voor is. Je zou dan verwachten dat ze met dit voorstel zo klaar zijn, maar aan de andere kant stelt juist Samen de deplorabele staat van de kleedkamers bij RKVV Dommelen aan de kaak. Dilemma, dilemma….

Het is wellicht makkelijk om nu naar de ambtelijke organisatie te wijzen,die blijkbaar nooit eerder de noodzaak voelden om iets van reserveringen voor onderhoud bij het college aan te kaarten. Maar: juist die ambtelijke organisatie heeft recent aangegeven dat zij volledig voor een totale fusie van de A2-gemeenten zijn, juist omdat zij al het werk niet gedaan krijgen in de huidige vorm en alleen schaalvergroting kan leiden tot de vereiste kwaliteit van werken.

Het wordt weer een mooie politieke maand!