D(r)ommel(s)kwartier

Dat Dommelkwartier bij veel inwoners vragen oproept snappen wij. De VVD neemt u even een stukje mee in de historie.

Dit dossier begon in 2007. Lagis/Latoures had plannen om te gaan bouwen op deze locatie. De gemeente was enthousiast en tekende in juli 2008 een intentieovereenkomst, waarna eind 2010 een overeenkomst werd getekend voor het project.

Op 31 januari 2013 werd het bestemmingsplan Dommelkwartier vastgesteld door de gemeente.

In juli 2014 werd door het college aan Lagis/Latoures verzocht om een aangepast bestemmingsplan op te stellen voor het gebied. Om de haalbaarheid te verbeteren werd door Lagis/Latoures het aantal te bouwen woningen daarbij teruggebracht van 260 naar 140.

De Provincie adviseerde in juni 2015 de gemeente Valkenswaard om bij het voorontwerp rekening te houden met de cultuurhistorische waarde van het gebied en het strategisch plan woningbouw. Vanwege de vertraging die daardoor in het project ontstond, werd de gemeente in december 2015 aansprakelijk gesteld voor de schade van ruim 13 miljoen Euro.

Eind 2015 besloot de Gemeenteraad het bestemmingsplan Dommelkwartier niet vast te stellen. Vanaf mei 2016 heeft er vervolgens mediation plaats gevonden tussen Lagis/Latoures en de gemeente. Dit resulteerde in het voorleggen van een Akkoord op hoofdlijnen aan de gemeenteraad tijdens een “geheime” vergadering. Na enkele aanpassingen (op verzoek van de Gemeenteraad) is uiteindelijk door onze Burgemeester Ederveen, namens de gemeente Valkenswaard, op 23 mei 2018 de Regeling op Hoofdlijnen ondertekend.

Uit onderzoek kunnen we opmaken dat waarschijnlijk in het najaar 2018 (tijdens het opmaken van de Vaststellingsovereenkomst) door de aanwezige wethouders de rechtsgeldigheid van de overeengekomen Regeling op Hoofdlijnen ter discussie gesteld is, waardoor geen Vaststellingsovereenkomst werd opgemaakt. Ondanks het feit dat hier geen collegebesluit aan ten grondslag lag. Hierdoor raakten de betrokken partijen het vertrouwen in de gemeente Valkenswaard kwijt. Resulterend in een dagvaarding op 30 april 2019.

In juli 2019 heeft ook Woningbelang de gemeente Valkenswaard aansprakelijk gesteld voor het niet doorgaan van het project. Voor hen bedroeg toen de schade ongeveer 2 miljoen Euro (exclusief rente).

Na de rechtszitting van 10 maart 2020 waren er meer raadsleden (óók van de coalitiepartijen) van mening dat er iets gedaan moest gaan worden om het college weer in overleg te laten gaan met Lagis/Latoures. Om de schadeclaim te voorkomen. Ook zij werden zich er toen van bewust dat er wel degelijk een ondertekend document lag. Ook zij vonden dat wij als Gemeenteraad moesten zien te voorkomen dat er in juni 2020 een uitspraak komt waarbij de gemeente Valkenswaard wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, inclusief de wettelijke rente en de kosten van Lagis/Latoures.

De VVD heeft bewust nooit deelgenomen aan de “geheime” raadsvergaderingen. Om te zorgen dat wij een open blik op het dossier konden houden en zonder beperkingen onze mening over dit dossier konden geven. Ook Valkenswaard Vitaal en Valkenswaard Lokaal namen geen deel aan deze vergaderingen.

Samen met Jan Kerkhof van Vitaal Valkenswaard, die ontzettend goed speurwerk heeft verricht, hebben wij er de laatste weken alles aan gedaan om een breed gedragen motie op te stellen met als doel het vertrouwen tussen betrokken partijen te herstellen én het beëindigen van de juridische geschillen tussen de gemeente, Lagis/Latoures en Woningbelang. Wij konden ongehinderd  onderzoek doen en de motie opstellen.

Alle politieke partijen zijn door ons benaderd om hun visie/mening te geven op de motie. Daarbij leverden alle politieke partijen in Valkenswaard hun inbreng, ook de drie coalitiepartijen!! Door diverse leden van de coalitiepartijen werd aangegeven dat wij er met z’n allen toch echt voor moesten zorgen dat we de handen ineen zouden slaan om een claim van tientallen miljoenen Euro’s te voorkomen. Maar vooral het vertrouwen te herstellen. Ook gaven zij aan dat er inderdaad snel gebouwd moest kunnen worden in het gebied.

Tijdens de raadsvergadering werd er door de burgemeester nog op gewezen dat er geheimhouding lag op dit dossier. Daarop heeft de VVD direct aangegeven dat wij ons niet geroepen voelden om ons daaraan te houden omdat wij NOOIT bij de “geheime” vergaderingen zijn geweest en onze informatie niet daaruit hebben verkregen. Tijdens de vergadering werd daardoor wel duidelijk dat de VVD, VV en VL ongehinderd hun mening/inbreng konden geven. De andere partijen kozen er voor om niets te zeggen of, bij een poging dat wel te doen, er door de burgemeester op aan te kunnen worden gesproken op de strafbaarheid van het overtreden van de regels met betrekking tot de geheimhouding.

Omdat alle partijen vonden dat het dossier Dommelkwartier vlot getrokken moest worden waren wij dan ook negatief verrast dat ALLE (10 aanwezige) leden van de coalitiepartijen TEGEN stemden. Zelfs de PvdA, die constant Bouwen, bouwen, bouwen roept! Alle (8) aanwezige leden van de oppositiepartijen stemden voor de motie.

Wij hopen dat het college en/of de burgemeester nu zelf zo wijs zijn om in gesprek te gaan met Lagis/Latoures en Woningbelang om het faillissement van de gemeente Valkenswaard te voorkomen.

Voor wat betreft de Gemeenteraad zelf: Wij verbazen ons erover dat individuele leden de samenwerking aangaan en helemaal achter de motie staan...maar dan toch tegen de motie stemmen. In plaats van met alle raadsleden de belangen van onze bewoners te vertegenwoordigen in de raadszaal, spelen er andere krachten c.q. belangen die kennelijk voor gaan. Alle toenaderingspogingen van de oppositie voor samenwerking in de Raad worden in één vergadering weer om zeep geholpen.