Op exact welke gronden heeft burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard jongeren een gebiedsverbod opgelegd met oud en nieuw? De VVD wil hier meer openheid over en heeft daarom raadsvragen gesteld aan het gemeentebestuur.

Ederveen greep in de aanloop naar oudjaar naar dit zware middel. In een brief aan de jongeren verwijst hij naar een artikel in de gemeentewet. Volgens dit artikel kan een gebiedsverbod alleen worden ingesteld tegen wie al eerder in de fout ging, om herhaling te voorkomen. 

VVD-fractievoorzitter Sieka van Vlerken wil weten wat de betreffende jongeren eerder aan overlast hebben veroorzaakt. Ook vraagt ze helderheid over het boetebedrag van 4000 euro waarmee overtreders werden gedreigd bij eventuele schending van het gebiedsverbod.  

De burgemeester legde een aantal jongeren voor oudjaar een gebiedsverbod op met het argument dat hij signalen had ontvangen dat zij deel uitmaakten van een groep die tijdens de jaarwisseling met zwaar vuurwerk onrust en vernielingen wilde veroorzaken.