Jaarrekening 2020 en Kadernota 2022 – 2025: College krijgt een dikke onvoldoende.

Tijdens de raadsvergadering van 8 juli jl. werden twee, belangrijke, financiële stukken behandeld. Eerst terugkijken met de Jaarrekening 2020, daarna vooruitkijken met de Kadernota 2022 – 2025.

Na behandeling van de Jaarrekening was duidelijk dat de financiële positie van de Gemeente er niet beter op was geworden. Een resultaat van –1 miljoen (waar eerder een plus van 3 miljoen was verwacht) en een weer lager eigen vermogen (Algemene Reserve). Vooral dat laatste was een doorn in het oog van alle fracties en zette de toon voor de behandeling van de Kadernota. Wat stelt het College voor om de financiële positie te verbeteren, welke bezuinigingen of andere maatregelen ziet het college als haalbaar en realistisch?

Het uiteindelijke oordeel: het "huiswerk” van het College was echt onder de maat, niet vergaand genoeg en niet acceptabel. Bij de behandeling van de Kadernota in de commissievergadering had portefeuillehouder Geldens nog aangegeven: “U als Raad gaat erover, wij doen slechts voorstellen, terwijl we de uitgangspunten van de Toekomstvisie overeind houden. U kunt altijd zelf alternatieve voorstellen doen”.

Vanuit verschillende fracties zijn na de commissievergadering daadwerkelijk alternatieven aangedragen. Ook door onze fractie zijn, met hulp van de verschillende leden van de steunfractie, verschillende mogelijkheden voor bezuiniging aangegeven. Niet vreemd dat die nogal negatief werden beoordeeld door het College. Bijvoorbeeld, de invoering van toeristenbelasting voor volwassenen, zou direct de marktwaarde van toeristisch Valkenswaard (een steunpilaar in de Toekomstvisie) te niet doen...

In de aanloop naar de raadsvergadering van 8 juli kwam er overeenstemming tussen álle raadsfracties: we nemen de Kadernota voor kennisgeving aan, en roepen het College op om met een goede begroting te komen later dit jaar, rekening houdend met alle suggesties die door de diverse partijen zijn gedaan.

Wat de VVD betreft is het echt zorgwekkend dat het College vergaande verhoging van de OZB als serieus redmiddel ziet om tot een sluitende begroting te komen. Zelfs 15% verhoging, boven op de normale inflatiecorrectie, werd als alternatief naar voren gebracht. Oftewel: we willen niet bezuinigen, maar de belasting kan flink omhoog. Nu is dat natuurlijk tegen het zere been van de VVD, die, altijd en principieel, tegen (extra) OZB verhoging is. Wij zijn meer van de tering naar de nering zetten!

Laten we hopen dat het College goed heeft geluisterd en komend najaar met een realistische begroting komt, die serieus werkt maakt van het versterken van het eigen vermogen, de belastingen zo min mogelijk verhoogt en bezuinigingen voorstelt die passend zijn voor Valkenswaard.