Rechtmatigheid en Integriteit

Rechtmatigheid

De gemeente Valkenswaard heeft de afgelopen jaren onvoldoende gehandeld conform wet- en regelgeving. Dat heeft er onder meer toe geleidt dat er diverse rechtszaken zijn geweest, zoals die over het Eurocircuit en Dommelkwartier. Deze rechtszaken hebben de gemeente veel geld en energie gekost, en de uitkomst van veel rechtszaken was dat de gemeente alsnog handhavend moest optreden en/of wet- en regelgeving alsnog moest toepassen. De VVD ziet dat er structureel problemen zijn omtrent de rechtmatigheid, het voldoen aan geldende wet- en regelgeving.

De VVD staat op het standpunt dat de gemeente zich strikt dient te houden aan wet- en regelgeving. Dat komt uiteindelijk de belanghebbende zoals bewoners, verenigingen en ondernemers ten goede. Ook geeft de gemeente zo een goed signaal af aan haar inwoners en bedrijven: hou je aan de wet.

De gemeente heeft veel Natura2000 in haar gemeente liggen waar (Europese) natuurwetgeving van toepassing is. Deze Natura2000 gebieden zijn een groot geschenk maar brengen ook verantwoordelijkheden met zich mee. Bedrijven die zich in de buurt van Natura2000 gebieden bevinden dienen de wettelijk verplichte vergunning Wet Natuurbescherming te hebben. De gemeente dient daar naar te handelen en indien nodig handhavend op te treden. De VVD vindt daarbij dat er geen onderscheidt gemaakt mag worden tussen belanghebbende, ongeacht hun grootte. Iedereen dient gelijkwaardig behandeld te worden.

Integriteit

Integer handelen van raadsleden en leden van het college vindt de VVD noodzakelijk. De VVD wil dat de huidige gedragscode voor raadsleden en college opnieuw bekeken wordt en waar nodig aangepast wordt aan de huidige wet- en regelgeving. Bij transacties tussen de gemeente en een raadslid of een collegelid dient de raad altijd geïnformeerd te worden en vooraf toestemming te geven. Hetzelfde geldt voor zaken waarbij publieke middelen betrokken zijn.

Alle raadsleden en collegeleden dienen een positieve verklaring omtrent het gedrag te hebben bij aanstelling.