Win de woningmarkt terug!

Dat de woningmarkt oververhit is in het hele land is bepaald geen geheim; onze gemeente vormt hier dan ook geen uitzondering op. Waar de huizenprijzen in alle klassen de pan uit rijzen, is dit met name het geval in het segment woningen voor starters en middeninkomens. Deze groep valt vaak tussen wal en schip. Zij verdienen te veel voor toeslagen of een sociale huurwoning, te weinig om te kunnen concurreren in deze zeer competitieve markt. Dit heeft geleid tot een ware biedingsoorlog onder de jonge generatie en middeninkomens waardoor een eigen huis voor veel mensen een utopie blijft. Zo blijven deze groepen vaak gedwongen om extreem hoge huren te betalen en geen eigen vermogen op te bouwen.

Hiernaast geldt voor starters dat zij later een eigen leven kunnen opbouwen omdat zij tot hun dertigste of langer bij hun ouders moeten blijven wonen. Dit leidt tot een gevoel van strijd tussen mensen die al lang een huis bezitten en mensen die nog de woningmarkt op moeten komen. Deze eerste groep voelt immers de noodzaak niet die de tweede groep maar al te zeer voelt. Wij zijn dan ook van mening dat de gemeente zich sterk moet maken voor het recht om te wonen voor alle inwoners van Valkenswaard. Dit gaat de VVD doen door:

  • Beleggers geen vrij spel te geven: Door middel van het invoeren van een zelfbewoningsplicht of anti-speculatiebeding gaan wij ervoor zorgen dat huizen weer zijn om in te wonen en niet om in te investeren.
  • Doorstroming moet bevorderd worden: Een alleenstaande in een groot huis, die best kleiner zou willen gaan wonen mits hier een goede mogelijkheid voor is, zou gefaciliteerd moeten worden. Hierdoor komen er meer huizen beschikbaar voor groepen die deze ruimte wel nodig hebben. Ook moet er een inkomenstoets komen voor sociale huurwoningen. Indien de grens voor sociale huur significant wordt overschreden dan stijgt de huur naar een marktconforme prijs. Hierdoor blijven er meer sociale huurwoningen beschikbaar voor de mensen voor wie deze bedoeld zijn, worden de wachttijden verminderd en wordt doorstroming op de woningmarkt gestimuleerd.
  • Afspraken met ontwikkelaars: Bij het verstrekken van vergunningen aan ontwikkelaars met bouwplannen in onze gemeente worden er voortaan dwingende bepalingen opgenomen om een significante hoeveelheid gerealiseerde woningen aan te bieden tegen een prijs die haalbaar is voor starters en middeninkomens.
  • Intergenerationeel wonen: Gemeenten moeten omstandigheden scheppen zodat het plaatsen van een bijgebouw bij de eigen woning een eenvoudige mogelijkheid wordt. Hiertoe moet er bij voorkeur afgezien worden van een vergunningsplicht wanneer er gebouwd wordt met het specifieke doel om (naaste) familie zoals ouders of kinderen zelfstandig op het eigen perceel te laten wonen.

De VVD staat voor het recht om een eigen woning te bezitten voor alle inwoners van Valkenswaard!