Zijn landelijke verkiezingen belangrijker dan lokale verkiezingen?

Daar lijkt het wel op als je de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor de Tweede Kamer vergelijkt. In de gemeente Valkenswaard gaat ruim 25% van de stemgerechtigden wél stemmen voor de Tweede Kamer maar niet voor de gemeenteraad.

Dit is opmerkelijk want een stem bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft in Valkenswaard ongeveer 525 keer meer impact dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Voor de Tweede Kamer moet er namelijk met bijna 13,3 miljoen meningen rekening worden gehouden. Bij de gemeente Valkenswaard hoeft er “maar” met 25 duizend meningen rekening gehouden te worden, mits ze zich allemaal uitspreken. Een stem heeft bij de aankomende verkiezingen heeft dus veel meer impact dan bij de verkiezingen in 2021.

Onze boodschap is dan ook: Ga Stemmen! Zeker in deze tijd, waar we voor belangrijke keuzes staan. Bouwen we extra woningen in het buitengebied of juist binnen de bebouwde kom? Hoe houden we Valkenswaard aantrekkelijk als woongemeente? En in hoeverre moet natuur wijken voor recreatie als het gaat om project Dommelland.

Stuk voor stuk belangrijke keuzes waar het bepaalt niet gaat over de kleur van de stoeptegel. Iedere partij heeft hun eigen ideeën over deze vraagstukken, soms met veel onderling verschil. Daarom is het belangrijk dat we duidelijk hebben voor welke ideeën we moeten gaan.

Maar ondanks al die inhoudelijke verschillen wil iedere partij hetzelfde: Valkenswaard blijft goed, wordt beter!