Woningmarkt

De woningmarkt in het hele land staat zoals bekend ernstig onder druk, de gemeente Valkenswaard vormt hier helaas geen uitzondering op. Wij kunnen dit niet los zien van de groei van internationale bedrijven zoals ASML. Het is daarom belangrijker dan ooit dat wij nu als gemeenteraad onze rol pakken en met echte oplossingen voor onze inwoners komen. Voor de VVD is de richting duidelijk: Meer bouwen en minder onzinnige regels!

Als eerste zullen geschikte bouwlocaties in de bebouwde kom zo snel mogelijk ontwikkeld moeten worden tot goede woningen voor met name starters en middeninkomens. Waar mogelijk staan wij echter ook open voor (gecontroleerde) uitbreiding buiten de bebouwde kom. Procedures moeten zorgvuldig maar vlot doorlopen worden waardoor er meer gebouwd en minder gepraat wordt. Het tegenhouden van nieuwe ontwikkelingen mag dan ook alleen op grond van zwaarwegende redenen gebeuren. Hiernaast zijn wij voorstander van creatieve oplossingen zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hierbij zijn particulieren zelf de projectontwikkelaar waardoor zij voor hun droomwoning niet langer afhankelijk zijn van een commerciële ontwikkelaar maar het proces in eigen hand kunnen nemen.

Wat ons betreft moet er verder zo snel mogelijk een huisvestingsverordening worden opgesteld voor de gemeente Valkenswaard. Het is onbegrijpelijk dat dit instrument er nog niet is omdat via deze verordening de gemeente zelf een urgentievolgorde voor woningzoekenden kan bepalen. Het moet voor inwoners van Valkenswaard en hun kinderen mogelijk blijven om een fatsoenlijke woning in onze gemeente te bemachtigen. Het is triest om te moeten constateren dat dit op het moment niet altijd het geval is.

Gelukkig staat dit onderwerp de komende tijd weer volop op de agenda. Zo zal er in oktober een themabijeenkomst over het onderwerp ‘Wonen’ plaatsvinden. Hiernaast organiseert de VVD in november een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden in het bouwen van een woning via CPO. In het laatste kwartaal zal dan een aanzet gedaan worden voor de nieuwe Woonvisie van Valkenswaard die in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar vastgesteld zal moeten worden.

Kortom, de VVD ziet genoeg mogelijkheden om op te komen voor meer goede woningen voor de inwoners van Valkenswaard. Wij gaan aan de slag!