Ontslag wethouder Geldens

Raad vindt bestemmingsplan Eurocircuit te beperkt en zegt vertrouwen in wethouder Theo Geldens op.

De raadsvergadering van donderdag 27 juni j.l. ging mede over het bestemmingsplan Eurocircuit. De VVD is een pleitbezorgster van dit evenemententerrein voor rallycross en motorsport en het lange termijn voortbestaan van de verenigingen.

Eurocircuit vereist duidelijkheid over de toekomst

Het Eurocircuit is een complex dossier. Het bestemmingsplan uit 1977 voldoet niet meer aan de huidige tijd. Vanaf 2020 zijn met de verenigingen, omwonenden, inwoners van Valkenswaard en andere stakeholders vijf verschillende toekomstscenario’s uitgewerkt. Op 15 juli 2021 koos de gemeenteraad voor scenario 2. Dit betreft de huidige fysieke situatie en vergund gebruik als basis voor een nieuw bestemmingsplan.

Voorliggende bestemmingsplan te beperkt

Het op 27 juni voorliggende bestemmingplan borgt onvoldoende het huidige gebruik. Hierdoor kan het lange termijn voortbestaan van de verenigingen onder druk staan. Portefeuillehouder Theo Geldens stelt dat in het voorliggend bestemmingsplan het maximaal juridisch haalbare gebruik is verankerd. Zowel de verenigingen als andere politieke partijen hebben hier ernstige bedenkingen over. Hoewel de VVD voorzichtig is met de aanname dat er inhoudelijk (veel) meer mogelijk is, vind de VVD dat dit proces zorgvuldig doorlopen moet worden. Om deze reden hebben wij steun gegeven aan het amendement om het bestemmingsplan voorlopig aan te houden en inhoudelijk te verbeteren. De VVD vindt dat tot daadwerkelijke besluitvorming overgegaan kan worden als het maximaal haalbare is bereikt.

Motie van wantrouwen

Naar aanleiding van het amendement ontstond er onvoldoende vertrouwen in de portefeuillehouder. Een meerderheid van de raad heeft daarop een motie van wantrouwen ingediend. De VVD fractie heeft deze beslissing zorgvuldig afgewogen omdat dit een zwaar en vergaand instrument betreft met grote gevolgen voor de verhoudingen binnen de raad. Echter, als verantwoordelijke bestuurspartij willen wij de kwaliteit van ons gemeentelijke bestuur bewaken en nemen we de zorgen en behoeften van onze burgers serieus. De VVD is tot de conclusie gekomen dat de positie van de portefeuillehouder onhoudbaar is geworden. De motie van wantrouwen werd door een meerderheid van de raadsleden aangenomen, waardoor de ambtstermijn van wethouder Geldens eindigt.

De VVD bedankt wethouder Geldens voor zijn jarenlange en onvermoeibare inzet. Hij is van grote betekenis geweest voor de portefeuilles Financiën, Ruimtelijke Ordening en het Masterplan Centrum Valkenswaard. Namens de fractieleden, het bestuur en de leden van VVD Valkenswaard spreken wij onze dank en waardering uit.