V'waardse Burgerwachten?

Vrijwillige BOA's uit eigen gemeenschap tegen overlast en voor toezicht en handhaving bij openbare evenementen. De Valkenswaardse VVD ziet onze inwoners als belangrijke partner in de veiligheidsketen. Daarom leiden we inwoners op tot vrijwillige handhavers die worden ingezet via 'thematische inzet'.

Een veilige leefomgeving begint bij het aanspreken op ongewenst gedrag. Geluidsoverlast of het achterlaten van afval kan het beste onderling worden opgelost. Wanneer het gaat om straatcriminaliteit zoals vuurwerkoverlast, straatintimidatie en vernielingen wordt het een taak voor de overheid. De Politie heeft niet altijd de personele capaciteit voor dergelijke meldingen terwijl deze straatcriminaliteit veel invloed heeft op de leefbaarheid in de gemeente.

Vrijwillige BOA's kunnen een belangrijke rol spelen tegen straatcriminaliteit en daarmee het veiligheidsgevoel in de leefomgeving versterken. Daarnaast kunnen ze een ondersteunende rol spelen bij de Toezicht en Handhaving op openbare evenementen zoals kermis. De Politie wordt hiermee gedeeltelijk ontlast en kan hun capaciteit meer inzetten op andere problematiek in de veiligheidsketen.

Waar halen we de mensen vandaan

Door een krapte op de arbeidsmarkt is het een uitdaging om personeel te vinden. We kiezen daarom bewust voor vrijwillige BOA's en voorkomen we ongecontroleerde burgerwachten. We sluiten daarmee aan op andere plekken in de veiligheidsketen waar gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan de vrijwillige brandweer, EHBO op de kermis en de vrijwillige Politie. We werven inwoners uit eigen gemeenschap die naast hun reguliere werk enkele uren per week bijdragen aan een veilig, schoon en leefbaar Valkenswaard.

Opleiding

Handhaving van de openbare orde kan uiteraard niet zonder de juiste vaardigheden en uitrusting. Naast het doorlopen van een gedegen selectie moet het landelijk erkende BOA getuigschrift worden behaald. Daarnaast zoeken we de samenwerking met handhavingsteams in andere gemeenten waar toekomstige vrijwillige BOA's een periode stage moeten lopen. Hiermee wordt een goede basis gelegd met gedegen praktijkervaring om in Valkenswaard de straat op te gaan. Uiteraard moeten de benodigde opleidingen en trainingen worden betaald door Gemeente Valkenswaard.


Ben jij overtuigd?

Zie jij het ook zitten dat vrijwillige handhavers meehelpen voor een hoger veiligheidsgevoel? Of heb je feedback om van een goed plan een beter plan te maken? Laat het Thierry weten via dit formulier of per mail naar inspraak@vvd-valkenswaard.nl.