Burgerberaad over de jaarwisseling in Utrecht, wanneer volgt Valkenswaard?

Als eerste grote stad wil Gemeente Utrecht een burgerberaad over de jaarwisseling organiseren. VVD Valkenswaard is positief over deze nieuwe participatievorm en wil dat dit ook in onze gemeente wordt georganiseerd.


Burgerberaad in Utrecht

Als eerste grote stad wil Gemeente Utrecht een burgerberaad over de jaarwisseling organiseren. Door burgers hierover na te laten denken is in Utrecht de hoop dat een oud en nieuw georganiseerd kan worden waar de hele gemeente zich goed bij voelt. "En het is heel concreet, met bijvoorbeeld ook de vraag of een vuurwerkverbod een middel is dat we daarvoor kunnen inzetten of niet", zegt de Utrechtse wethouder Eva Oosters tegen
RTV Utrecht.


Vuurwerkverbod: besluit door inwonerspanel of burgerberaad?

Het debat over het invoeren van een vuurwerkverbod wordt ook gevoerd in Valkenswaard. Eerder publiceerden we een
artikel waarin we schreven dat we inwoners via het inwonerspanel na willen laten denken over of er wel of geen vuurwerkverbod in onze gemeente moet komen. Ook schreven we hierin hoe we tot ons standpunt zijn gekomen: dat er een meningsverschil is binnen de lokale VVD over hoe liberaal een vuurwerkverbod is, maar dat we het tegelijkertijd wel allemaal erg belangrijk vinden dat er meer met de inwoners van Valkenswaard wordt gepraat.

Een groot en belangrijk verschil tussen het inwonerspanel van Valkenswaard en burgerberaden is dat burgerberaden veel representatiever zijn. Dit komt omdat bij burgerberaden een representatieve groep deelnemers wordt geloot. VVD Valkenswaard is positief over deze nieuwe participatievorm en denkt dat de mening van onze inwoners beter naar voren komt via een burgerberaad.

In het raadsprogramma 2022 - 2026 staat dat we de kennis, kracht en ideeën van inwoners willen benutten. Dat de gemeente meer en beter wil luisteren naar de inwoners. VVD Valkenswaard vindt het niet verkeerd om idealen op papier te zetten, maar dan moet er wel iets mee worden gedaan. Wij zetten woorden om in daden en komen met ideeën over hoe we burgers meer kunnen betrekken bij de besluitvorming.

Dus, wanneer volgt Valkenswaard en krijgen wij een burgerberaad over de jaarwisseling?


Praat mee!

We horen graag de mening van de inwoners van Valkenswaard op onze plannen. Laat een reactie achter op dit artikel of praat mee via
inspraak@vvd-valkenswaard.nl.