Dommelsche woonboten?

Woonboten in de Dommel, starterslening voor een camper of een wolkenkrabber met uitzicht over de Malpie? De Valkenswaardse VVD maakt scherpe keuzes om het tekort aan woning op te lossen in Gemeente Valkenswaard.

Net als in de rest van Nederland is er een groot tekort aan woningen in Valkenswaard. Dit tekort zit voornamelijk in sociale huurwoningen en de zogenoemde betaalbare huur- en koopwoningen. Deze woningen zijn voor inwoners die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar onvoldoende hypotheek kunnen krijgen om huidige woningprijzen te betalen. Iedereen kent dan ook wel de verhalen van overbiedingen en de vele gegadigden die zich melden voor een huurwoning. 

Naast een landelijke aanpak is er ook een sterk lokaal plan noodzakelijk met scherpe keuzes. De Valkenswaardse VVD maakt deze scherpe keuzes waarmee 1.000 tot 1.500 nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Door het aantal woningen die nodig zijn en de doorlooptijd van maatregelen is er geen maatregel die alles oplost. Daarom hebben we maatregelen binnen een 3-tal pijlers die verschillende behoeften oplossen.


Grootschalige uitbreidingslocaties

Het aantal woningen die nodig zijn voor de permanente groei van Gemeente Valkenswaard kunnen simpelweg niet gevonden worden binnen het huidige bebouwd gebied. Dit zou ten koste gaan van het groen in de wijken die juist zo belangrijk zijn voor de leefbaarheid. Daarom moeten er 2 grootschalige uitbreidingslocaties aangewezen worden waar binnen 10 jaar woningen gerealiseerd zijn. Op deze locaties bouw je woningen voor de komende 10-tallen jaren en daarom sluiten we aan bij de inkomensverdeling in Valkenswaard. Uit cijfers blijft dat Valkenswaard een bovengemiddeld grote groep middeninkomens heeft. Om hierop aan te sluiten moet er voornamelijk ruimte zijn voor betaalbare huur- en koopwoningen en minder ruimte voor sociale huurwoningen. In deze gebieden is ook ruimte voor CPO-projecten waar inwoners in groepsverband hun droomwoning kunnen bouwen.

Optimaal benutten huidige bebouwing

Voor de middellange termijn moet de huidige bebouwing optimaal worden benut. Het moet gemakkelijk zijn om bestaande woningen te splitsen in meerdere woningen. Daarnaast moet het mogelijk zijn om bijgebouwen om te bouwen naar een woning. Deze woningen zijn op middellange termijn realiseerbaar maar worden wel permanent aan de woningvoorraad toegevoegd. Om hokvorming en ongewenste excessen te voorkomen worden hier duidelijke en concrete voorwaarden aan gesteld, denk hierbij aan minimale vloer en/of perceeloppervlakte. Op inbreidingslocaties in het centrum moet er ruimte zijn voor hoogbouw.

Flexibele woningschil

Om op kort termijn woning beschikbaar te hebben creĆ«ren we een flexibele woningschil. Deze woningen worden niet permanent aan de woningvoorraad toegevoegd maar zorgen wel op kort termijn voor extra woningen. We staan open voor particuliere initiatieven om tiny houses te plaatsen. Daarnaast wordt het mogelijk om, vergelijkbaar met een mantelzorgwoning, een kinderwoning vergunningsvrij op het achtererf te plaatsen. De maximale termijn voor deze tiny houses en kinderwoningen is 15 jaar. 


Koffie doen?


Zie jij dit plan zitten en wil je meedenken over de verdere invulling van deze plannen? Of heb je feedback om van een goede plan een beter plan te maken? Laat het Niek weten via dit formulier of per mail naar inspraak@vvd-valkenswaard.nl.


Overigens; naast dit plan hebben we ook een steengoed plan om het veiligheidsgevoel in de Gemeente Valkenswaard te verbeteren en leefbaarheid te bevorderen. Klik hier om ook dit plan te lezen!